Ugrás a fő tartalomra

Éld túl a Karácsonyt update: stressz kiiktatása és konyhai készletek feltöltése

Minden évben lassan hagyomány lesz itt, a blogon, hogy Karácsony közeledtével egy kíméletlenül őszinte bejegyzéssel hívjam fel a figyelmet jópár stresszfaktorra az ünnepekkel kapcsolatban, illetve adjak néhány tippet, amivel több idegszálunkat is megkímélhetjük és ne idegroncsként essünk be szó szerint a fa alá.


Íme a korábbi blogposzt a keresgélés kiiktatása végett és az idei új ötletek összesítve:

Jobb esetben már elkezdődött, rosszabb esetben pedig hamarosan indul a móka: fényesre varázsolni a lakást úgy, hogy még Te is hasra essél és ne csak a légy, felvásárolni a fél hipert hogy MINDEN legyen itthon, elővenni és kivasalni a feszülős ünneplőt, 14 órát robotolni a konyhában, majd a végén olyan tündérbűbáj mosolyt kell felrakni az arcodra, hogy még a legnagyobb vega is egyen a rántott karajból. Borzalmasan hangzik, ugye? Szerintem is. Íme néhány személyes élmény valamint tipp, hogy ne csak túléld az Ünnepeket, hanem igenis élvezd minden egyes percét! :)


- nem kell minden munkát Szentestére pozícionálni és egyes szám első személyben elvégezni: akinek leér a lába a földig, végezzen el 1-1 pici munkafolyamatot. Nincs erőlködés és szájhúzogatás, de rengeteget haladtál előre.


- a Jézuska nem fogja törölni a kívánságlistád 70%-át csak azért, mert nincsenek megpucolva az ablakok. A vendégeket sem az ablakba szeretnéd kiültetni, akkor meg?
November elején szoktam az év utsó ablapucolását letudni, oszt' jóvan.
Apropó november eleje: hát ez idén nem jött össze, ezen a héten esedékes nálam az ablakpucolás-függönymosás.

- ne úgy főzd a burgonyát hogy pont akkorra készüljön el, mire megérkeznek a rokonok: ha késésben vagy akkor tutira előbb esnek be és azon fogsz bosszankodni hogy rég le kellett volna szűrnöd ahelyett, hogy a kabátjaikat rángatod le róluk és tuszkolod rájuk a deformált vendégpapucsot. Ha pedig mégis pont időre elkészülsz vele, késve fognak érkezni és addigra bizony hűl 1 picit a köret és pont elveszíti az ideális tálalási hőmérsékletet amit Te évek óta igyekszel kikísérletezni.
Én kb. fél órával érkezés előtt szoktam a vajas, tejes és a végén rengeteg tejföllel selymesre kevert burgonyapürét elkészíteni. Fedő alatt szépen eláll, a közepén az anyag pedig sokáig tűzforró marad.

Vagy ha valami extrát szeretnél és van még szabad negyed órád: tedd át nyomózsákba a krumplipürét, formázz sütőpapírral bélelt tepsire kis tornyocskákat egy díszes krém kinyomókupak segítségével és süsd meg forró sütőben, míg meg nem pirul a teteje: készen van a nemrég még sima krumlipüréből a felséges hercegnő burgonya! :)

- ha karajból 10 szeletet, halból pedig 82-t sütsz ki, mind a 10 vendég a karajt fogja választani, így Neked csak a hal jut. Hidd el, nem fogsz szabályt szegni ha a rántott husinak valóból veszel többet mert ha neadjisten marad is, szendvicsbe kitűnő!
Személy szerint imádom a hideg rántott húst sok jégsalátával, paradicsommal és egy kevés majonézzel 1 szelet kenyéren :)


- ne ilyenkor fogyókúrázz! Az önsanyargatásra ott van az év többi 362 napja, a Karácsony nem az önkínzásról és a koplalásról szól. Hidd el, Te magad is meg fogsz lepődni, mennyire borzasztóan jól fog esni január második hetében lecsattogni a konditerembe amikor tested-lelked nem kívánja és eltölteni 1 kósza órát a taposógépen, futópadon - persze csak módjával, szépen és fokozatosan! Imádni fogod a verejtékcseppeket is mert látod majd lelki szemeiddel hogy ez bizony a mákos bejgli. Volt.
Még az ünnepek alatt hatalmas kutyasétáltatásokkal szoktam átmozgatni bejgligőzös, kanapén eltunyult végtagjaimat, jobban felébreszt 30 perc a csípős hidegben, mint egy tejeskávé! :)

Akiknek azonban szigorú diétát kell követniük, vagy csak 1-1 kulcsfontosságú alapanyagot váltanának ki egy egészségesebb változatával, azoknak már most érdemes kísérletezniük, hogy mielőbb legyen meg az új, reform alapanyag, ne a karácsonyi főzésnél legyen meg az első próba.

- apropó bejgli: a hiperben a mákosból 2 rúddal veszel, a diósból csak eggyel, hiszen úgyis csak diópótló van benne. Mindenki a diósból fog kérni, ami meg marad, az a keserű mákból, szeptemberben megsütött, tartósítószer-dömping.
Én inkább a pékséget javaslom: akár a lakóhelyed, a munkahelyed közelében vagy a napi ingázásnál az egyik átszállóhelyen is szúrod ki, vásárolj onnan bejglit! Avagy menj hozzá a zuramhoz aki maga szokta sütni minden évben :P Nem adnám semmi pénzért! :)


- konyha és spájz előzetes feltöltése: a decemberi fizetés ha dupla annyi lenne, akkor sem lenne elég. Ekkor ugyanis nem csak az ajándékokat kell felkutatni és megvenni, hanem a szokásos élelmiszer vásárlás is hatalmas mennyiségűre duzzad. Előző hónapban is be lehet szerezni néhány kulcsfontosságú alapanyagot, ami nem jár le kari előtt:
* én 2 hete vettem a helyi pékségben itt nálunk zsemlemorzsát, 2015.12.31-i lejárati dátummal, 24-én el fog szépen fogyni a panírozás során. Vedd meg most Te is, el fog az állni kényelmesen és szó szerint nem kér kenyeret :D Vegyél egy zacskó tartalékot is. És hogy miért nem a bolti zsemlemorzsát javaslom? Abban nem csak a kenyér morzsája van, ráadásul kőkemény dara, ennél ezerszer jobb a péktől beszerzett, szinte pehelyszerű morzsa.
* ha még tolnád azt a bizonyos nagybevásárlást, a heti kicsiknél vegyél a listádon szereplő tej, kenyér, felvágott, zöldség mellett mindig egy flakon étolajat. Hálás leszel érte, mikor nagyüzemi hús- és halrántásba fogsz és az ünnepi sütemény nem olvasztott vajat/margarint, hanem olajat ír elő.
* a franciasalátához a fagyasztott zöldség már most elfér a fagyasztódban, szerezd be még most kényelmesen, sajnos nem egyszer jártam úgy, hogy már csak a hűlt helyét találtam a kedvenc márkámnak a fagyasztott zöldségek pultjában
* Vienetta: az a francos, '90-es évekbeli reklám tehet róla. Minden évben, értsd: MINDEN évben a karácsonyi menü lezárása a családban Vienetta fagylalttal történik. Megszakíthatatlan hagyomány, most még van belőle a hiperekben és természetesen a klasszikus ízesítésre utazunk meg másnap a csokisra meg harmadnap az erdei gyümölcsösre

- csekkold a tavalyi, ünnepi terítőt, ünnepi konyharuhát, ünnepi edényfogó kesztyűt, hogy nincs-e kiszakadva, túlságosan megkopva, rosszabb esetben kiégve (utóbbinál csak a kesztyűre gondolok)

- a fa délelőtt 11-kor még nincsen befaragva és Te aggódva tekintesz a terasz/erkély/bejárati ajtó felé, hogy mikor fogja feltépni idegesen a család férfitagja és nyújta be nekünk Kiss Ádám módjára: TESSÉK, KÉSZ A FAAAAAAAA! :)
Érdemes 23-án este kényelmesen rábízni farigcsálásra a fácskát, ez remek elfoglaltság a pasinak, mialatt Te még mindig bent túlórázol a munkahelyeden.


- már most keressétek elő a karácsonyfa talpat, mert ez az eltűnésre leghajlamosabb karácsonyi kellék. Szerintem az elveszettnek hitt hullámcsattokkal és hajgumikkal lóg együtt ilyenkor.

- a szaloncukrot akarod elsőnek felaggatni a ferde fenyőfára ami akkor is ferde, ha 8 ponton ki van kötve a nappaliban. Csakhogy a szaloncukron nincs akasztó, ezért feltéped a varrókészletet és hevesen keresgélsz egy, az azévi karácsonyfa díszekhez színben pontosan passzoló színű cérnát, majd lekuporodsz a kanapéra és akasztókat kezdesz el gyártani.
Én egy díszes tálcán a fa alá rakom önmagában a szaloncukrot, fűzögesse akinek 6 anyja van.


- eközben a fényfüzér fogságába esik a világításért felelős személy, majd konstatálja hogy a fele kiégett. Egyetlen, hibátlanul működő karácsonyfafüzér müxik az összes izzójával: ami ha bedugod a konnektorba, folyamatosan zenél...
Szeptemberben illetve közvetlenül az Ünnepek után igen szépen le szokták akciózni a különböző színű/formájú fényfüzéreket, mi mindig veszünk legalább hármasával újakat mert hiszen Kínában sem az örökkévalóságnak terveznek.


- ha már kellőképpen összevesztél mindenkivel aki a fát díszíti mert nem oda tették az angyalkát meg az óvodában kézzel készített díszt, jöhet a csúcsdísz. Az, aminek csak a dobozát találtad meg mert tavaly összetört és kidobtad azt az ólomüveg kreálmányt, amire egy vagyont költöttél.
Ha levágjátok a csúcsdísz ágának végéről a gumót, egy nagyobb díszítő gömb akasztó sapkáját ki tudjátok pattintani belőle és rácuppantani az ágra így olyan, mintha egy izzó díszítené a fát. Ha van otthon 1 pingpong labda, fehér filcanyag, némi ragasztó és fekete+piros alkoholos filc,  instant angyalka csúcsdíszt tudtok belőle varázsolni percek alatt.


- érdemes nem az adventi vasárnapokon plázázni, mert képtelenség elkerülni az iszonytató tömeget és azt a stresszt. Megutálod az egész ünnepet már sorban állás közben. Érdemes hétközben, munka után 1-1 helyre beszaladni, de ha nem szeretnéd feldarabolni sem a pihenőidődet, sem pedig az ajándékvásárlásra szánt programot, akkor nagy levegő! :)

- és végül de nem utolsósorban: élvezd hogy együtt lehetsz a családoddal! A közeli és távoli rokonokkal egyaránt, mert igen ritkán adatik meg, hogy nagy családi körben töltse az ember az ünnepet. Ugyan a bácsikádnak még mindig fokhagyma szaga van és a dédpapi folyton ugyanazt a háborús történetet meséli el, miközben a keresztanyu majd' lefordul a székről annyira hahotázik, igenis élvezd hogy a társaságukban lehetsz mert minden ilyen perc igen értékes!

+1: ami nincs a fa alatt, azt a nagyszülőktől kapott karipénzen úgyis meg tudod venni az Ünnepek utáni leárazásokon! :D






Remélem, a hideg idő beköszöntével Ti is velem együtt el tudjátok kezdeni az ünnepekre való hangolódást - szigorúan stresszmentesen :)


Pusza: Reni

Megjegyzések

  1. jaaaj imádtam minden sorát!:))
    Idén dupla para lesz nálam, mert pároméknál is lesz karácsonyozás, és finoman szólva anyósjelölt nem egy konyhatündér... :D
    De most már nagyon várom :D.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek örülök, hogy bejött :D
      Szuperül hangzik, de no para, jó lesz ez :)

      Törlés
  2. Atyaég, Reni! Ezt jól összeszedted! :) Imádtam minden sorod! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi drága Nóri, örülök, hogy elnyerte a tetszésedet :)

      Törlés
  3. :D naggyon jó!! Csak tudnám mire föl ez a felhajtás.. Én is apránként mászkálok a boltokba. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszett a bejegyzésed, jót mulattam olvasás közben. Sajnos én is mindig mindent az utolsó napokra hagyok,rossz szokás belátom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, örülök, hogy jól mulattál :)

      Törlés
  5. Jó kis bejegyzés.. :) Az én receptem a karácsonyi para és beiglitisz ellen ennél egyszerűbb. Tavaly végig dolgoztam 24-ét és 25-ét, és idén is ez lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Beiglitisz...ezen hatalmasat nevettem, ez nagyon cuki! :D
      Au, sajnálom, ez nem egy könnyű időszak így! :( Viszont nagyon remélem, hogy 2016-ban szabad lesz ez a 2 napod! :)

      Törlés
  6. Ez nagyon nagyon jó volt :D
    Én a szaloncukorhoz akasztót veszek, azt a fémet és 23-án este egy sorozat mellett szépen beledöfködöm :D
    Most valószínűleg még 24-én délelőtt is dolgoznom kell majd. Szóval a főzés is előkészítős lesz.
    Az ajándékoknak pedig megvan már 3/4-e, a maradék pedig webshopokból beszerezhető, szerencsére. :D
    Az adventi naptárhoz, illetve Mikulásra csokikat pedig ma megyek el megvenni, amíg még nincsenek lerabolva a polcok. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Rami :)
      A fém, S-alakú akasztókat én mindig elteszem valahova, vagy csak simán lelépnek a hajgumikkal és a hullámcsatokkal együtt, szóval lemondtam az ilyen irányú szaloncukor akasztgatásról és marad a tálca :D

      Törlés
  7. Jó volt! :D
    A szaloncukrot mi sem kötözgetjük: külön egy tányérba tesszük és onnan majszolunk (de csak ha a párom nem találta meg a készleteket és nem ette meg még karácsony előtt).
    Én is mindig ezt mondom, hogy nem kell mindennek tökéletesnek lennie, inkább érezzük jól magunkat, mintsem a tökéletességre törekedve veszekedjünk karácsonykor...
    Ablakmosással jól állok, november elején letudtam, most pedig szépen beosztom a szekrényeket és egyesével kitakarítgatok mindent, hogy ne egyszerre legyen sok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tökéletesen írod, nem kell tökéletességre törekedni, minden úgy jó, ahogyan és amilyenre sikerül, így lesz emberközeli és meghitt az egész :)

      Törlés
  8. Nem vagyok önmagam ellensége, már évek óta nem kötözök szaloncukrot, a fa alól lehet eszegetni. A fát viszont én díszítem. Akkor, amikor férj beleállítja a talpba, akár 3 nappal ünnep előtt is. Kidobni meg akkor szoktuk, amikor már ránézek és hullik :)
    Takarítás apránként, de most komolyan, két gyerek mellett meddig van rend és tisztaság? Már nem is aggódok ezen.
    Ünnepi kaja nálunk nincsen, egyféle van, többnyire hal, de lehet bármi, amit kér a nép, otthon vagyunk, nyugiban, ráérünk, megesszük. Összenépi kajálás sincs, csak össznép a sógornőnél, szigorúan ebéd utáni sütizés, piálás, nem kell a családot megvendégelni, mert az igencsak sok fő.
    Élvezetes az írásod, én is a nyugalom elvét vallom, elvégre nekem is pihenés és karácsony van, nem házimunkamaraton.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Audrey, öröm ezt olvasnom! :)

      Törlés
  9. Jaj, el sem tudom mondani, hogy ez mennyire tetszett! Mi sem rakunk szaloncukrot a fára. Nem sok értelmét látom, hogy néhàny nap (óra) múlva már csak az üres papírok legyenek a fán. :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen, az óra a tökéletes mértékegység :PPP

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Teszt: Syoss Color Refresher színmegújító hajszínező - egy hab a zuhany alatt

Attól függetlenül, hogy épp milyen "színkedvemben" vagyok, szeretem a hajfestési procedúrát, mert egyrészt akkor anyummal rendkívül jól szórakozunk - leginkább egymáson, emellett odáig vagyok azért a gazdag és élénk hajszínért, amit viszont csak az első pár hajmosásig van lehetőségem viselni. Utána következik a na, vajon milyen fakó vörösre sikerül kikopnom szakasz, amely egészen a következő hajfestésig tart. Nos, a lehető legjobbkor érkezett a Syoss új fejlesztésének, a színfelfrissítő habnak a tesztelési lehetősége, az azon a héten frissen befestett, mokka-árnyalatú hajamon teszteltem a terméket, melyről most bővebben szeretnék mesélni Nektek.

A nagy száraz sampon teszt

Holnap indul a tavasz második őrületi felvonása, remélem már mindenki kivágta előre a kuponjait :) Ha a Toni&Guy száraz samponjára fáj a fogad, akkor mindenképpen olvass tovább:









Syoss
Egy kupacban mutatom most meg az általam eddig használt száraz samponokat, mindegyikhez drogériákban juthattok hozzá. Jöjjenek jobbról balra a termékek, elsőként a Pixibag-be rejtett Syoss termék.

1.000-1.300 forint magasságában mozog az ára, 200 ml terméket kapunk a pénzünkért, ez a termék viszont az én hajamra nem vált be, tele lettem fehér folttal, bármerre és bárhogyan is fújtam a hajamra a porított terméket, a dúsító hatása is hamar tovaszáll (1 óra). Jelenleg úgy használgatom el, hogy a fejemet előre döntve, a hátsó/alsó hajszálakat frissítem fel vele, a látható helyekre vagyis a fejem búbján és oldalt a pofim mellett futó tincsekre a Balea Trend It Up száraz samponját használom.












Balea
A DM-ben az egyik fellelhető száraz sampon a sima kék Balea-s, 700 forintot kóstál 200 ml termék és ezért a pénz…

Sminkeltávolítók összecsapása - 1. rész

Ebben a bejegyzésben három terméktípust- és márkát mutatok meg Nektek, melyekkel a nap végén kíméletesen eltávolíthatjuk az aznapra felrajzolt arcunkat - akarom mondani a sminkünket ;) Természetesen bekerült ebbe a hármasba a micellás vizek Szent Grálja, a Bioderma Sensibio H2O micellás vize, de itt máris bejött a képbe egy micellás alternatíva a Lirene személyében. Na de akkor lássuk, mik ezek a termékek és mennyire vagyok velük megelégedve.