Press: A Coca-Cola kontúrpalack utóélete

Június 22-én pénteken egy szuper workshopra kaptam meghívást, mégpedig a Coca-Cola kontúrpalack újraértelmezése kapcsán: formatervezők és dizájnerek adtak második életet az idén 100. születésnapját ünneplő kontúrpalacknak. A Design Terminál közreműködésével öt különböző művészeti területről érkező magyar alkotót kértek fel, hogy álmodjanak új funkciót az ikonikus palacknak és készítsék el egyedi alkotásukat.
1915-ös megszületése óta a Coca-Cola egyedi kontúrpalackja íveivel és jellegzetes vonalvezetésével összetéveszthetetlen lett, az egész világon ikonná vált és inspirálóan hatott egy évszázad film-, képző- és iparművészetére valamint társadalomtörténetére.
Régi idők nagyjai után a jelen fiatal kreatívjaira várt az a feladat, hogy új életet adjanak a palacknak: Baróthy Anna és Tóth Bálint – Szövetség’39, Pataki Dávid – PDSIGN, Antal Balázs – Baantal Design, Veszprémi Gabriella és Lévai Zsófia – KOMOD és Toronyi Péter – Papr!kum egyedi stílusukkal átszőve alkották meg elképzeléseiket a Coca-Cola kontúrpalack második életéről.Milyen utóéletet szántak a tervezők a Coca-Cola kontúrpalacknak?


Interaktív csillár (Szövetség’39)

Az interaktív, a környezet hangjára reagáló, fényváltó kontúrpalack-csillár a Szövetség’39 munkája. Az alkotócsoport tíz éve foglalkozik komplex művészeti tervezéssel, munkáik legtöbbször a téralkotás valamely formájához kapcsolódnak, legyen szó tárgytervezésről, művészeti tervezésről vagy köztéri művészetről. A csoport állandó tagjaihoz meghívott művészek, építészek, egyetemi hallgatók kapcsolódnak projektről projektre.
állólámpa (Pdsign)
sakkfigurák (Baantal Design)
neon üzenőfal-madzaglámpa (KOMOD)

A KOMOD „Light Message” elnevezésű, nappal üzenőfalként, sötétben pedig fluoreszkáló lámpaként funkcionáló tárgyat tervezett. „Célunk egy olyan tárgy elkészítése volt, ami 2015 tavasz-nyári kollekciónk koncepciójába is illik. Nappal egy játékos színekben és variálható formával, saját egyéniségünkre alakítható díszítő eleme a lakásnak. Azonban ahogy a fényviszonyok változnak és besötétedik, a speciális festékkel bevont kötél elkezd világítani és megnyugtató fényével egy biztos pontot jelent a sötétben is”- mondták a KOMOD-os lányok.
üzenőpalack (Papr!kum)

Formatervezőként és szobrászként úgy látom, hogy ha már adott egy szép forma, ami jelen esetben a Coca-Cola kontúrpalackja és ezt a formát színben egységesítjük, akkor egy szép arányokkal rendelkező egységes szoborszerű monolit tárgyat kapunk, amit használhatunk vázának, fűszertartónak vagy akár gyertyatartónak is - Toronyi Péter formatervező.
Betty-vel belevetettük magunkat a KOMOD lányok segítségével a saját, fluoreszkáló dísztárgyunk/üzenőfalunk elkészítésébe, nagyon megy a munka:
Mindenkinek lehetősége nyílt új életet és funkciót adni a Coca-Cola kontúrpalacknak, itt épp egy új üzenőpalack van születőben:
A workshop egyben díjátadó ünnepség is volt, ugyanis az elmúlt hetekben egyébként bárki nevezhetett a saját Coca-Cola kontúrpalack-alkotásával a Coca-Cola kontúrpalack utóélete elnevezésű játékon. Az hétfős zsűri, amely a szakma (designerek és formatervezők) és a Coca-Cola képviselőiből állt, a legjobbnak egy kontúrüvegből készült folyékonyszappan-adagolót, egy homokórát és egy kisállat-itatót tartott. A legjobb ötlet-tulajdonosok szuper ajándékokkal gazdagodtak.Minek után én is megalkottam a fluoreszkáló R-betűmet Betty hathatós közreműködésével (elrontotta, de mindegy, ez már a múlté :P), egymásnak adogattuk a munkaasztalnál a különféle, neon festékeket és türelmetlenül vártuk azok száradását, hogy beleengedjük a merevítővel ellátott madzagot a kontúrpalackba és formára hajlítsuk azt.

A nullához konvergáló kézügyességem ellenére rendkívül jól éreztem magam, a hangulat szuper volt és új kedvencet avattam a vaníliakrémes muffin személyében #dagadtleszek
Nagyon szépen köszönöm ezúton is a meghívást a szervezőknek!

Megjegyzések

  1. Úr isten, az a csillár mennyire szuper! :D
    Sajnálom nagyon, hogy nem tudtam elmenni. :(

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ötleteket olvashattunk! Az R betűd színei is nagyon tetszenek. :) Azt mondjuk még megnéztem volna, hogy ezek a neon szálak hogyan funkcionálnak a sötétben.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése